Cukier – zdrowe zamienniki białej trucizny

Cukier jest jednym z tych dodatków do pożywienia i napojów, z których korzystamy codziennie. Ciężko się od niego odzwyczaić, gdy już zdamy sobie sprawę, że działa niekorzystnie na nasz organizm. Mimo licznych ostrzeżeń poprzedzonych badaniami ignorujemy problemy, które ww. produkt może nam zagwarantować, a jest ich multum.

Przykre skutki dla naszego zdrowia

Cukrzyca, choroby serca, osłabienie układu odpornościowego, pogorszenie wzroku, zdenerwowanie, stres-to tylko kilka przykładów negatywnego wpływu cukru, a można wymienić dużo więcej. Nie raz na pewno czuliśmy biorące się znikąd osłabienie, czy niekontrolowane spadki i wzrosty ciśnienia we krwi. Warto wtedy przypomnieć sobie, czy nie spożywaliśmy produktów zawierających cukier.

Dlaczego więc, mimo złego wpływu, cukier jest ogólnodostępny?

Biznes cukrowy dzięki naszemu uzależnieniu się od niego ma się świetnie. Występuje we wszelkiej maści produktach, które spożywamy na co dzień, takich jak wędliny, czy pieczywa, a więc nie ukrywając faktów-producenci na nas żerują.

Zamienniki cukru

Przed białą trucizną, możemy się jednak skutecznie bronić. Oto lista przykładowych zmienników, jakie możemy spożywać, bez obawy przed licznymi, negatywnymi skutkami.

stewia – niskokaloryczna, nie powoduje próchnicy, a na dodatek 300 razy słodsza od zwykłego cukru. Określana jest jako zioło słodowe. Za jej słodki smak odpowiadają glikozydy stewiolowe, występujące w jej liściach i łodygach.

ksylitol – cukier brzozowy. Zawiera niski indeks glikemiczny i o40 % mniej kalorii od cukru trzcinowego. Zaleca się go przede wszystkim cukrzykom i osobom na diecie. Działa przeciwpróchniczo oraz wspomaga odporność organizmu.

suszone owoce – morele, śliwki, rodzynki itp. – naturalnie słodkie i zawierające witaminy. Można dodawać do wypieków.

syrop daktylowy – doskonały do herbaty i wyrobów ciast. Znajdują się w nim białka, tłuszcze, witaminy z grupy B,
witamina E, a także wapń, żelazo i fosfor.

syrop klonowy – uzyskiwany z pnia klonu. Dzięki odparowaniu wody, uzyskiwana jest gęsta konsystencja. Bardzo korzystny dla serca i układu nerwowego, dzięki zawartości soli mineralnych takich jak wapń, potas, fosfor i mangan.

Jak widzicie, alternatyw dla cukru jest wiele, a na szczególną uwagę zasługują one dlatego, że nie tylko dodają pożywieniu słodkości, ale także mają pozytywny wpływ dla naszego zdrowia.

Leave a comment