Danie włoskie – naleśniki z wędzoną rybą

Do przygotowania tego włoskiego dania potrzebne nam będą następujące składniki: na naleśniki – 105 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 1 jajko roztrzepane, 305 ml mleka, 2 łyżki oleju do smażenia; na nadzienie – 450 g wędzonego plamiaka (łupacza) bez skórki, 300 ml mleka, 40 g masła, 42 g mąki, 300 ml wywaru rybnego, 75 g startego na tarce o drobnych oczkach sera parmezan, 100 g mrożonego zielonego groszku (rozmrożonego), 100 g krewetek ugotowanych i obranych, 50 g sera gruyere startego, sól, mielony pieprz czarny.

Przygotowanie – na początek aby przygotować naleśniki wsypujemy do miski mąkę oraz sól. W środku mieszanki zróbmy pięścią wgłębienie, umieszczamy jajko i całość należy wymieszać.

Następnie powoli dolewamy mleko i mieszamy do czasy, aż uzyskamy pulchne ciasto. Natomiast w między czasie rybę umieśćmy na dużej patelni, dolejmy mleko, zagotujmy, a następnie duśmy przez 10 minut czasu. Odlejmy mleko i zachowajmy je a rybę odstawmy. Następnie masło rozpuśćmy w garnku, połączmy z mąką i gotujmy 3 minuty czasu. Zdejmijmy z kuchenki, dolejmy zachowane mleko i mieszajmy, aż do powstania jednolitego sosu. Dołączmy wywar rybny. Całość zagotujmy przez cały czas mieszając i dodajmy parmezan, doprawmy do smaku mielonym pieprzem czarnym i solą.

Następnie na polaną olejem patelnię wylejmy 2 łyżki przygotowanego wcześniej ciasta naleśnikowego, rozprowadźmy po całej patelni i smażmy 2-3 minuty czasu na złotobrązowy kolor. Wypieczony z jednej strony naleśnik odwróćmy i smażmy z drugiej strony. Z pozostałą ilością ciasta postępujmy podobnie.

Gotowe naleśniki ułóżmy na stos, umieszczając pomiędzy nimi trochę papieru do pieczenia i przełóżmy do ciepłego piekarnika, aby nam nie wystygły. Następnie rybę, zielony groszek i krewetki wymieszajmy z połową sosu rybnego i nadziewajmy naleśniki. Naleśniki umieśćmy w żaroodpornym naczyniu, polejmy pozostałym sosem, posypmy serem gruyere i zapiekajmy przez około 19-22 minuty czasu na złotobrązowy kolor w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Leave a comment