Gruszka miłosna w twojej kuchni

Bakłażan, zwany inaczej gruszką miłosną czy oberżyną, to warzywo coraz śmielej wkraczające do potraw kuchni polskiej. Wyjątkowy smak i ogromna liczba zastosowań powodują, że jest on obiektem coraz większej ilości dań. W artykule przedstawimy 5 pomysłów na zastosowanie bakłażana w różnych posiłkach.

1. Sałatkowy zawrót głowy

Sałatka to idealne danie na przerwę w pracy, na uczelni czy w szkole. Bakłażan również doskonale się w nią wpisuje. Wystarczy tylko pokroić go plastry, podsmażyć na patelni, dodać ser feta, pomidorki koktajlowe i przyprawy i pyszne danie gotowe! Szybkie, smaczne i oryginalne, w sam raz na lekki posiłek w ciągu dnia.

2. Bakłażanowa pasta

Dla miłośników kanapek bakłażan również oferuje swoją obecność. Pokrojony na połówki, pieczemy w piekarniku ok. 40 minut. Następnie oddzielamy miąższ od skóry, przyprawiamy i blendujemy. Otrzymana w ten sposób pasta to świetny dodatek do kanapek i nie tylko.

3. Lasagne inaczej

Miłośnicy kuchni włoskiej mogą pokusić się o eksperyment i zamiast makaronu do lasagne zastosować… plastry bakłażana! Warzywo kroimy, smażymy na patelni grillowej, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, zamiast makaronu. Na plastry bakłażana kładziemy następnie podsmażone mięso mielone, układając warstwowo nasze danie i piekąc je w piekarniku. Spektakularny efekt gwarantowany!

4. Oberżynowe przekąski

Chcesz zaskoczyć swoich gości czymś nietypowym? Roladki z bakłażana mogą ci w tym pomóc! Pokrojone w plastry warzywo doprawiamy, podsmażamy na patelni, a następnie zawijamy razem z serem feta i przyprawami. Szybki i smaczny sposób na zdrowe przekąski, które zachwycą twoich gości!

5. Faszerowany bakłażan

Bakłażan to warzywo, które idealnie nadaje się do nadziewania. Przekrawamy go na pół, wydobywając miąższ. Następnie nadziewamy połówki mięsem mielonym lub warzywami i zapiekamy w piekarniku. Fantastyczny pomysł na nietypowy, niedzielny obiad!

Ten wpis nie wyczerpuje wszystkich możliwości zastosowania tego wspaniałego warzywa. Możemy dodawać bakłażana do kurczaka, zapiekanek, zup itd. Możliwości są praktycznie nieograniczone. Spróbuj już dzisiaj miłosnej gruszki i daj się jej uwieźć!

Leave a comment